Stamopbouw

 

1998 : Op de wereldkampioenschappen zwemmen in Perth wint Frederik Deburghgraeve de 100m schoolslag.  Mario De Clercq wordt in Denemarken wereldkampioen veldrijden bij de elite en Sven Nys wordt daar wereldkampioen bij de beloften. In datzelfde jaar, op 23 maart wordt de film ‘Titanic’ de grote overwinnaar van de 70e oscaruitreiking met maar liefst 14 nominaties en 11 oscars.

Nog in datzelfde jaar, ten huize Carrette, wordt druk getimmerd aan een duiventil op de zolder van de garage.  De toen 12-jarige Kristof, bezeten door natuur en dier wou graag met duiven spelen.  Zijn duivenhokje mocht hij vullen met duifjes van buurmannen Julien en Gerdy Lestienne, opa Georges Carrette en van Filip De Prol uit Oedelem. De eerste kolonie duifjes kregen er hun plaatsje.  Het jaar werd afgesloten met 3 eerste prijzen en enkele mooie uitslagen. Eén duivintje, de 813,  was duidelijk beter dan de rest en werd moeder van onze eerste stamduivin.  

stamduivin

 onze eerste kweekduivin, moeder  van  vele wittekoppen en wittepennen

Aanvankelijk werd enkel op de snelheid gespeeld. We stonden goed ons mannetje, speelden enkele eerste prijzen en wonnen kampioenschappen. Alhoewel we niets tegen de pure snelheid hadden en deze discipline nu nog met waardering volgen wilden we toch iets verdere vluchten spelen, de ½ fond lonkte. Onze snelheidsduivels werden allemaal één voor één ingezet maar helaas het lukte hen niet, bij licht weer de top maar als het een beetje moeilijk werd dan waren ze helaas te laat.  Door  inbreng van duiven voornamelijk gehaald bij Roger De Graeve uit Voormezele, Frank Paridaen uit Sijsele, Thooft-Deburchgraeve uit Assebroek, Brauwers-Monte uit Zeebrugge, Willy Vanhoutte uit Wevelgem, Maurice Mattheeuws uit Brugge, Patrick Staelens uit Sijsele en  Placied Buysse uit Damme werd het tijdperk van de ‘Break’ ingeluid. Deze duiver van 2002 werd met een ‘Mercedes-break’ van goeie vriend  Patrick Staelens ingekorft te Gistel, vandaar zijn naam. Daar vloog hij vanuit Blois tegen 901 duiven in warm en zeer hard weer de 1° prijs met een 8-tal minuten voorsprong op zijn naaste belagers. Na deze prestatie werd hij meteen gestopt en gehouden voor de kweek.  Hij was een uitstekende vliegduif en later bewees hij ook dat hij als kweker nog veel beter was. Hij werd gekoppeld aan een duivin van Roger De Graeve uit Voormezele. Uit dit koppel werden met rechtstreekse jongen 26 eerste prijzen gespeeld. De jongen die 1° prijzen wonnen  waren de 484/04 met 11 eerste prijzen, 

debreakkopie

De 484, vloog 11 eerste prijzen

de 639/06 won er 6, de 884/08 won er 4, de 717/07 won er 2, de 626/06, 718/08 en 902/09 wonnen  er elk 1. De jongen werden gespeeld en kweekten slechts 1 ronde zodat we nooit meer kunnen achterhalen of  er zich méér dan 1 kweker bevond tussen de vele nazaten van ‘De Break’. De 639/06 gaf de meeste voldoening en samen met een duif gekweekt uit onze oude soort gekoppeld aan een duivin van Willy Verhellen uit Ingooigem werd een nieuw kweekkoppel gevormd. Hieruit werd de ‘Willy’ geboren die als jong 1° vloog vanuit Clermont en 2 maal 4° werd vanuit Tours. Een ongeluk, mogelijks ons geluk, zorgde ervoor dat ‘Willy’ niet meer kon deelnemen aan wedstrijden. Hij vloog in de draden en kwam thuis met 2 gebroken poten. Zijn ring moest afgedaan worden en zo kon hij enkel nog gebruikt worden voor de kweek.

Willy

 Willy, uit onze oude soort gekoppeld aan een Willy Verhellen

Intussen was  er versterking gekomen met 2 duifjes van Michel Hautekiet uit Ruddervoorde. Michel had ons wel benadrukt deze 2 duifjes enkel te gebruiken voor de kweek ,maar onze nieuwsgierigheid was groter dan ons verstand en we korfden de duifjes toch in…. Meteen op één van de eerste leervluchten ging het al behoorlijk verkeerd. Enkele duiven tekort waaronder de 2 Hautekiet-duifjes. Zes weken duurde het vooraleer het duivinnetje zijn thuis terugvond en het duivertje… we hebben het nooit meer teruggezien. Het  duivinnetje belandde meteen in de volière en vloog nooit meer buiten. Gekoppeld aan een duiver van Maurice Mattheeuws gaf ze in 2008 onze beste duivin. Het jaar nadien werd de 941/09 geboren die dan onze beste duiver was in 2009 met een 1°/ 504d. vanuit Blois, 3°/ 528d. vanuit Tours, 1°/ 170d vanuit Ablis, enz.. In 2010 kweekten we de 004/10 uit dit koppel, ook zij vloog een 1°prijs vanuit Tours. Intussen hadden we duiven uit de dochters en zonen van dit koppel die goed presteerden op vluchten vanuit Fontenay, Blois en Tours.  We zijn dan fanatiek beginnen kweken uit die Hautekiet duivin gekoppeld aan verschillende duivers en hebben alles gehouden wat ze voortbracht ( voor 95% duivinnen).

hautekietduivin

De Hautekiet-duivin, 95% van onze duiven komen voort uit haar

Op deze wijze is ons hok van de jongen omzeggens voor 95% nazaat in 1°, 2° of 3° graad van de Hautekiet-duivin. Een koppel dat enorm meeviel is de ‘Willy’ uit onze oude Break-soort gekoppeld aan de 004/10 (rechtstreekse dochter Hautekiet). Daaruit kwam de 125/11 (topuitslagen vanuit Tours), 126/11(vloog 1° vanuit Clermont net voor zijn zus, vader van de 349/13 en 350/13),  227/12 (beste oude duif in 2014 met verschillende 1° prijzen), 228/12 (3° prov. Asduif ½ fond 2012), 429/14 enz.  Om familiekweek tegen te gaan worden ieder jaar enkele duiven bijgehaald die dan tegen één van de kinderen of kleinkinderen van deze duivin gezet worden. Zo hebben we door samenkweek met  Antoinne Timmerman uit Knesselare de 349/13 en 350/13 gekweekt (zie vliegduiven). Er zijn nog combinaties waarvan we veel verwachten maar nog geen resultaat hebben.. Alhoewel we zeer selectief te werk gaan lukt niet alles, verre van zelfs. Gelukkig maar, zo blijft de duivensport en het kweken van duiven een mysterie die je telkens weer de drang geeft om opnieuw en opnieuw en opnieuw te beginnen…. 
(01/01/2015)